Wettelijke verplichtingen verduurzaming

In 2015 heeft de Nederlandse overheid het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. 195 landen hebben afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius. De Nederlandse overheid heeft dit akkoord door vertaald naar de Klimaatwet. De belangrijkste doelen van de Klimaatwet zijn: 

  • 49 procent minder CO2 in 2030 ten opzichte van 1990 
  • 95 procent minder CO2 in 2050 ten opzichte van 1990 
  • CO2-neutraal opwekken van alle energie in 2050  

Om deze doelen te realiseren zijn er verschillende wetgevingen ontwikkeld om deze doelen te realiseren. Een voorbeeld hiervan is de Energiebesparingsplicht.  

Energiebesparingsplicht 

De overheid verplicht bedrijven en instellingen per 1 juli 2023 om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je in vijf jaar of minder kunt terugverdienen. De plicht geldt voor locaties van bedrijven en organisaties die per jaar meer dan 50.000 kWh of 25.000m³ gas verbruiken. Sinds een paar jaar geldt ook de informatieplicht. Eens in de 4 jaar moet er via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gerapporteerd worden welke maatregelen er op het gebied van energiebesparing zijn genomen.  

CO2-uitstoot  

Naast de energiebesparende maatregelen worden bedrijven per juli 2023 ook verplicht om CO2-reducerende maatregelen te treffen. Hierbij worden de maatregelen van de productie of de overstap naar hernieuwbare energie(dragers) verplicht, echter enkel wanneer deze een terugverdientijd hebben van vijf jaar of minder.