Is uw IV-schap niet goed geregeld?

InduCon21 kan deze verantwoording van u overnemen

Bent u eigenaar van een elektrotechnische productie-installatie? Dan bent u verantwoordelijk en aansprakelijk indien de installatie niet goed of niet veilig functioneert. Deze installatieverantwoordelijkheid, ook wel het IV-schap genoemd, beslaat al het beheer en onderhoud van uw elektrische installatie(s). U kunt dit uitbesteden. InduCon 21 helpt. Weten hoe? Lees verder!

De elektrische veiligheid en het goed organiseren van het IV-schap (installatieverantwoordelijkheid) blijft een belangrijk punt wanneer er gewerkt wordt met elektrotechnische apparaten en installaties. De Arbowet en verzekeraars stellen strikte veiligheidsnormen aan het beheer en onderhoud van elektrische installatie(s). 

Wat betekent IV-schap voor u?

U dient een zogenaamde installatieverantwoordelijke aan te wijzen, die belast is met het beheer en onderhoud van uw elektrische installatie(s). Alleen deskundige, goed onderrichte en bevoegde werknemers mogen elektrotechnische- en bedieningswerkzaamheden uitvoeren. Wanneer u geen installatieverantwoordelijke heeft aangewezen, dan behoort deze taak automatisch toe aan de hoogste functionaris binnen uw organisatie. Hij of zij is in dat geval persoonlijk aansprakelijk bij onveilige situaties of onveilige werkzaamheden en ongevallen. 

Wilt u het IV-schap overdragen?

Installatieverantwoordelijkheid kunt u overdragen door middel van een officiële aanwijzing. U kunt een deskundige medewerker of gedelegeerde medewerker aanwijzen om deze installatieverantwoordelijkheid over te nemen. Zo kunt u als werkgever veilige arbeidsomstandigheden en een hoge beschikbaarheid van uw elektrische installaties verwachten.  

IV-schap door InduCon 21  

Wenst u verdere informatie over InduCon 21 te ontvangen en wilt u weten hoe wij uw IV-schap kunnen beheren? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan met Andre de Goede via a.degoede@inducon21.nl of met Erno Mulders via e.mulders@inducon21.nl. Of download onze whitepaper over iv-schap.