InduCon 21 installatieverantwoordelijke voor verantwoorde smoothieproductie

Innocent, de van origine Britse producent van smoothies, heeft in Rotterdam een CO2-neutrale, duurzame fabriek gebouwd, genaamd ‘de blender’. Vorig jaar startte de productie en sinds juli draait de fabriek op volle toeren. Mede dankzij Ruud Kustermans van InduCon 21, die de installatieverantwoordelijkheid van de elektrische installaties voor z’n rekening nam en nu geleidelijk overdraagt aan innocent. “Hij neemt de tijd om dingen uit te leggen, is duidelijk en altijd rustig. Dat is heel belangrijk, zeker als het om hoogspanning gaat”, aldus onderhoudstechnicus Nick Landegent van innocent.

 

In 1998 ging innocent in Londen van start met de verkoop van gezonde sapjes en smoothies om bij te dragen aan een duurzame wereld. Inmiddels uitgegroeid tot een vooraanstaand merk in Europa en Azië, had innocent nog geen eigen productie op het Europese continent. Voor de bouw van een fabriek viel de keuze op Rotterdam, aan het water, om aanvoer van de grondstoffen en afvoer van de eigen producten zo duurzaam mogelijk te kunnen organiseren. Inmiddels staat daar de ‘blender’, als één van ’s werelds eerste CO2-neutrale fabrieken. De blender is een fabriek waarbij vanaf de tekentafel tot en met de operatie is nagedacht over duurzaamheid. Deze nieuwe fabriek gaat gevoed worden door zonnepanelen en windmolens op eigen terrein. Ruim 200 mensen werken wanneer innocent vól in bedrijf is. Samen zorgen ze voor een jaarlijkse opbrengst van ca. 300 miljoen liter gekoelde sapjes en smoothies, die op een duurzame manier worden geproduceerd.

Technisch beheer

Begin vorig jaar plaatste innocent op LinkedIn een oproep voor een installatieverantwoordelijke. Ruud Kustermans heeft veel ervaring met die rol en reageerde daarom namens InduCon 21 op het bericht. Hij ging in gesprek en lichtte de visie van InduCon 21 toe. “Als gedelegeerd installatieverantwoordelijke zijn wij verantwoordelijk voor alle elektriciteit gerelateerde veiligheid, voor mens en milieu, op de site.” Dat past perfect bij het doel van innocent om van de blender een veilige en duurzame fabriek en aantrekkelijke werkplek te maken. Kustermans vertelde ook nog hoe InduCon 21 invulling geeft aan installatieverantwoordelijkheid. “Wij verzorgen het technisch beheer van installaties en zijn verantwoordelijk voor het juist en tijdig uitvoeren van de noodzakelijke inspecties en het onderhoud. We beheren de veiligheidsprocedures, leggen schakelbevoegdheden vast en regelen de aanwijzing van personen voor bepaalde werkzaamheden. Vooraf geven we toestemming voor het verrichten van die werkzaamheden en achteraf, bij een correcte uitvoering, geven we er onze goedkeuring aan. Ook verzorgen we het beheer van de tekeningen en alle overige documentatie en borgen we de technische kennis van de installatie.”

Helder en eerlijk

De helderheid en eerlijkheid waarmee Kustermans zijn verhaal deed, gaf bij innocent een goed gevoel af, zegt onderhoudstechnicus Nick Landegent. Ook het belang dat InduCon 21 hecht aan hoge kwaliteitsstandaarden, veilig werken en duurzame oplossingen voor energiedistributie, sluit aan bij de waarden die innocent uitdraagt. InduCon 21 won dan ook de aanbieding ten opzichte van de concurrentie. Het leek een kleine opdracht, maar uiteindelijk bleek het om twee 25-kV trafo’s en ook nog eens zeventien 10-kV trafo’s te gaan. Omdat de blender duurzame energie uit wind en zon gebruikt en geen gas, werkt alle apparatuur elektrisch, tot aan de stoomboilers toe; vandaar de zware elektrische installatie. Vaak stapt InduCon 21 in, als een installatieverantwoordelijke wordt gevraagd voor modificaties aan een bestaande situatie. Kustermans: “Dan werken we met een driefasenplan. We doen een inventarisatie van de beginsituatie, stellen verbeterpunten voor die we eventueel helpen doorvoeren en tot slot gaan we een contract aan voor de daadwerkelijke installatieverantwoordelijkheid.”

Kritische blik

Ruud: “Ik word door innocent ingehuurd om een deugdelijke installatie achter te laten en doe er alles aan om dat te bewerkstelligen; daar moet ik streng op zijn. Dat is soms niet voor alle partijen fijn en maakt je als installatieverantwoordelijke niet altijd geliefd.” Vermue laconiek: “Daarvoor hebben we je ook niet ingehuurd.” Landegent: “Het is altijd goed om een second opinion te krijgen en daarom was het de juiste keuze om met Ruud in zee te gaan.” Met een knipoog: “Bij een meningsverschil met de aannemer stapten wij er vaak tussenuit en lieten we Ruud met al zijn kennis en kunde de klappen opvangen.” Kustermans had er nooit moeite mee: “Als externe kun je je in de bouwfase iets harder opstellen. In een project willen mensen altijd vooruit, maar soms is het nodig om tegengas te geven. Als iets niet veilig is, moeten we het gewoon niet doen.”

Geen ongevallen

Tegelijkertijd is Kustermans trots dat hij mocht meedraaien in zo’n groot project. “Het belangrijkste is de veiligheid voor mens en milieu te bewaken. Tijdens de bouw zijn er altijd heel veel tijdelijke voorzieningen voor de apparatuur. Met elke dag 500 bouwvakkers op de site kan dat een behoorlijk risico opleveren. Gelukkig zijn er geen elektriciteit gerelateerde ongevallen gebeurd; daar doen we het met z’n allen voor. De veiligheidscoördinator op de site was heel streng en dat hielp natuurlijk wel.” Omgekeerd zijn de mannen van innocent tevreden over de samenwerking met Kustermans, zegt Landegent. “We kunnen met vragen altijd bij hem terecht. Hij neemt de tijd om dingen duidelijk uit te leggen, maar zorgt wel dat er gewoon gebeurt wat er moet gebeuren. Ook blijft hij altijd rustig en dat is belangrijk in een sector waar je met hoogspanning werkt.”

Verantwoordelijkheid overdragen

De bedoeling is dat op termijn Vermue en Landegent de taken overnemen van Kustermans. “Zij hebben beiden dezelfde training gevolgd als ik.” Vermue: “Wij gaan de taken verdelen. Ik word installatieverantwoordelijke en Nick werkverantwoordelijke.” Kustermans: “Op dit moment ben ik in Rotterdam langzaam aan het afbouwen. Er zijn nog enkele restpunten af te werken, controlerondes te doen en hoogspanningsgedeeltes in te schakelen. Dat doe ik dan samen met Jeroen of Nick.” Ook die verantwoordelijkheid neemt een externe installatieverantwoordelijke vanuit InduCon 21: zorgen dat de kennis goed wordt overgedragen naar de interne installatieverantwoordelijke. Veiligheid boven alles.

 

Contactformulier (diensten - Inducon 21)