Video Surveillance Systems in de Industrie

 

Cameratoezicht, bewakingscamera’s en camerasystemen worden hedendaags onder de noemer Video Surveillance Systems (VSS), voorheen bekend als Closed-Circuit Television (CCTV), als beveiligingsmaatregel gezien. Ze zorgen voor het juiste zicht, geven een goed beeld én bieden een effectieve opslag van opgenomen beelden.

Door de innovaties in de techniek is de term CCTV achterhaald. CCTV stamt nog uit de tijd dat camera’s direct op analoge recorders of monitoren worden aangesloten. Zoals het al zegt Closed Circuit. Tegenwoordig zijn de camerasystemen allemaal netwerkbased (IP) en noemen we het Video Surveillance Systems (VSS). Indien gewenst zijn er nog CCTV installaties te realiseren.

“Doe daar maar een beveiligingscamera, want als…”, horen we vaak uit de markt. Alleen het gaat veel verder dan dat. Ook al staat er een groot deel omschreven in de norm NEN-EN-IEC 62676-4, blijft deze norm slechts een raamwerk om klanten en gebruikers te helpen bij het vaststellen van hun eisen en het maken van een cameraplan. Wij raden aan om samen met een gerenommeerde Projecteringsdeskundige een cameraplan op te stellen.

Wat is een cameraplan?

Een cameraplan houdt in dat er een plattegrond wordt gemaakt van het bedrijf, de onderneming, instelling of het productieproces. Hierop wordt per camerapositie aangegeven welk deel van het te bekijken gebied moet worden vastgelegd. Net zoals het tijdstip en het (opname)moment hier onderdeel van uitmaken. In het cameraplan staat per camera het doel van de camera uitgelegd. Het gaat dan om de volgende drie doelen: identificeren, herkennen en observeren.

De voordelen van een goed uitgedacht cameraplan

Wanneer u een goed onderbouwd cameraplan laat opstellen, doen deze camera’s uiteraard wat u wenst en voorkomen we eventuele latere teleurstellingen. Ook voorkomt een uitgebreid en onderbouwd cameraplan latere discussies over zaken zoals privacy. Wat het cameraplan inhoudt en waar u rekening mee dient te houden? Onderstaand leest u meer:

Identificeren  

Identificatie is mogelijk met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: persoonskenmerken zijn zo duidelijk zichtbaar dat de identiteit kan worden vastgesteld, ook van een onbekend individu.

Herkennen     

Doordat de camera’s de persoonskenmerken nauwkeurig en duidelijk zichtbaar maken, kan een individu worden herkend.

Observeren    

Het is duidelijk dat er een persoon zichtbaar is op de camerabeelden. Camerabeelden die alleen geschikt zijn voor observeren, spelen geen grote rol bij de opsporing.

Implementatie en beheer

Op basis van een Rotakin bord worden alle beelden ingeregeld en vastgelegd. Maar ook tijdens onderhoud dient een servicemonteur te controleren of alle beelden nog voldoen aan het cameraplan. Zo verhogen we de effectiviteit van u VSS.

Privacy

U dient als onderneming maar ook als persoon altijd rekening met de regels voor privacy van het Autoriteit Persoonsgegevens te houden. U kunt dus niet zomaar de openbare weg, personeel of de buurman filmen. Heeft u een ondernemingsraad, dan dient deze ook worden meegenomen in het proces conform de Wet op de ondernemingsraden.

Het advies van ProTect 21

Wij raden u daarom aan, om vast te (laten) leggen, waarom, waarvoor en wanneer de camera’s worden gebruikt en tevens waarom, waarvoor, wanneer en door wie beelden mogen worden bekeken.

Dit zijn slechts een paar punten uit de norm NEN-EN-IEC 62676-4 die worden toegepast bij de installatie van beveiligingscamera’s en worden vastgelegd in het cameraplan.

Maak nu samen met ProTect 21 uw cameraplan. Wij adviseren en helpen u met maken van een plan. Daarnaast leveren, monteren en onderhouden we een gedegen en onderbouwde camera oplossing die geschikt is voor langere tijd. Interesse? Neem dan contact met Elwin Voss via e.voss@protect21.nl of via 085 -888 44 44

 

Contactformulier (diensten - Protect 21)