Installaties van de hoogste kwaliteit voor nieuwe operatiekamers
Vier nieuwe operatiekamers bouwen die voldoen aan de nieuwste eisen, met optimaal gebruik van de moderne technieken, en bestaande operatiekamers verbouwen. Dat was de opdracht van het ZorgSaam streekziekenhuis in Terneuzen. Een complex project vanwege de strenge eisen, samenwerking met verschillende partijen en continuïteit van de zorgprocessen.
Elektra 21 was hierbij verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties in de nieuw- en verbouw. Van de verlichting tot de verdeelkasten en van de brandmeldinstallatie tot de data-installatie.
,,We werkten in een bouwteam met de bouwkundig aannemer en de werktuigbouwkundig installateur. Samen zijn we in een jaar vanuit een voorontwerp naar een definitief ontwerp gegaan, waarin alle wensen van de opdrachtgever en hun stakeholders samenkwamen”, vertelt Danny van der Velde directeur Elektra 21. ,,Met als belangrijkste eis dat alle processen in het ziekenhuis tijdens de realisatie op een veilige manier bleven draaien.”
-
Klant ZorgSaam
-
Bedrijf Elektra 21
-
Locatie Terneuzen
Een goed doordacht plan van 9 fases
,,Door dat lange voortraject zijn we tot een goed doordacht plan gekomen, waarbij alles perfect op elkaar aansloot”, vertelt projectmanager Jeroen van Loenhout. Het project werd opgeknipt in negen fases, zodat de operaties altijd door konden gaan. ,,We spraken boortijden af, waarin we geluid mochten maken: van 7.00 tot 8.00 uur ‘s ochtends en van 12.00 tot 13.00 uur. En we bedachten logistieke routes om de steriliteit van het ziekenhuis te garanderen.”
De fases voorzagen eerst in een tijdelijke ambulance-ingang, berging, goederensluis en holding en recovery-afdeling. Nadat de nieuwbouw van de operatiekamers was volbracht, werd de verbinding met het oude gebouw gemaakt. Vervolgens zijn de verouderde operatiekamers en holding en recovery-afdeling omgebouwd tot moderne kantoorruimtes, een extra operatiekamer voor kleine operaties, een nieuwe holding en recovery en Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA). En dat allemaal met een doorlooptijd van 2,5 jaar.
Elektrotechnische installatie van de hoogste kwaliteit
Aan Elektra 21 de taak om een elektrotechnische installatie te realiseren van de hoogste kwaliteit. Met slimme oplossingen, zoals het ‘stand alone’ maken van alle operatiekamers. ,,Dat betekent dat als een operatiekamer onderhoud nodig heeft, of uitvalt, de andere drie door kunnen blijven draaien. Dit door de installaties volledig separaat van elkaar te maken met aparte voedingen en verdeelkasten”, vertelt Danny.
,,We hebben ook noodstroomvoorzieningen aangelegd”, vult Jeroen aan. ,,Zodra de spanning wegvalt, nemen de noodstroomvoorzieningen de installatie gelijk over. Per operatiekamer hebben we een Uninterruptable Power Supply (UPS), een soort groot accupakket dat spanning kan leveren aan iedere afzonderlijke operatiekamer.”
,,Daarnaast hebben we alle apparatuur gecentraliseerd in de dakopbouw bóven de operatiekamers”, aldus Danny. ,,Mocht er iets gebeuren, dan kunnen we buiten de operatiekamer om de installatie weer in orde maken. Hoe minder wij in de ruimte aanwezig moeten zijn, hoe beter: want elke keer moet een operatiekamer volledig schoongemaakt worden en dat neemt veel tijd in beslag.”
Ook bij het plaatsen van de verlichting is nagedacht over het gebruikersgemak. ,,We hebben alle lichten vervangen door duurzame ledverlichting en, in de gangen naar de operatiekamers toe, de verlichting aan de zijkant aangebracht. Zodat patiënten er zo min mogelijk last van hebben als ze naar de operatiekamer worden gereden, terwijl ze horizontaal naar boven kijken”.
Trots op het eindresultaat
Iedereen bij Elektra 21 is trots op het eindresultaat: ,,Operatiekamers die zijn voorzien van moderne technieken en voldoen aan de nieuwste normen en eisen. Weer helemaal van deze tijd en klaar voor de toekomst”, aldus projectmanager Jeroen. ,,De samenwerking met ZorgSaam en alle uitvoerende partijen was fantastisch. Alleen samen kun je zo’n project tot een succesvol einde brengen.”